Spridning av datorvirus

Har du fått problem med din dator? Det kan bero på att den har blivit infekterad av ett så kallat datorvirus, ett vanligt problem i datorvärlden. Hur fungerar datorvirus och vad kan du göra för att skydda dig? Först brukar man göra en skillnad på olika virus då många av dem beter sig på vitt skilda sätt. När man talar om datorvirus, eller datavirus, brukar man referera till de små program som döljer sig inom andra program, de så kallade värdprogrammen, och som sprider sig vidare när värdprogrammet öppnas eller laddas ner.

 

Bästa sättet att skydda sig

Ett av de bästa sätten att skydda sig mot skadlig kod, datorvirus, är att agera förebyggande. Undvik att besöka suspekta webbplatser och att ladda ned filer till din dator från dessa. Personer som önskar att infektera din dator kan ha olika motiv för detta. Några av dem är programmerare som endast vill se hur långt de kan sprida sin kod, nästan som en tävling, medan andra har ekonomiska incitament och vill få tag i värdefull information. Datorvirus har funnits lika länge som internet har funnits men i takt med att systemen har blivit mer komplexa har även virusen utvecklats. Elk Cloner, bland många ansett som världens första datavirus, började spridas 1982 och var den första koden som kunde ta sig in i andra datorer och infektera dem. Bakom viruset stod 15-åriga Rich Skrenta och det hela var tänkt som ett skämt. Unga och duktiga datoranvändare rekryteras dagligen och du kan hitta många talanger i webbyrå stockholm eller på den internationella arbetsmarknaden.

Olika typer av virus

Manager looking at his laptop in despairDet finns många olika Digitala virus och med hjälp av ett bra antivirus-program kan du skydda dig emot de flesta. Vilka är då de olika typerna av virus och hur fungerar de? När man pratar om datorvirus pratar man om virus som sprids på samma sätt som en förkylning. Någon blir smittad och kommer i kontakt med friska personer som i sin tur blir sjuka och sprider sjukdomen vidare. Det finns dock andra typer av spridning och man brukar kalla alla dessa skadliga program och koder för malware. Ett trojan-virus letar sig in i din dator genom att utge sig för att vara något annat, en film eller musikfil till exempel. När du använder filen aktiverar du dock trojanen och den kan användas för att hämta eller förstöra information. En annan typ av malware är key-logger, ett program som registrerar allt som du trycker på tangentbordet och sedan skickar vidare informationen. Investera i ett bra antivirusprogram och håll det uppdaterat.

my-engine