Överbelastningsattacker

Du kanske minns att flera av Sveriges stora mediesajter för en tid sedan låg nere under några dagar. Detta var till följd av en så kallad överbelastningsattack, eller som det också kallas, DDOS-attack. Dessa attacker har som syfte att stänga ned en eller flera sajter genom överbelastning. När inte sajten klarar all trafik som kommer in stängs den helt enkelt ned. Ofta har attackerna någon slags syfte, till exempel görs de ibland som en protest. De kan också vara helt utan syfte och göras som ett experiment eller en utmaning av så kallade hackers.

Distributed denial-of-service DDoSHur går en överbelastningsattack till?

Hur går då en attack av det här slaget till? Det finns lite olika tillvägagångssätt för att genomföra en attack. Ett av de vanligaste sätten är att sända så mycket trafik till en sajt att den helt enkelt inte kan hantera den och därför stängs ned. Ett annat sätt är att hitta en svag punkt i programvaran hos den man vill attackera och sedan utnyttja den för att låsa systemet. Dessa attacker kan göra stor skada när de drabbar stora företag. Gruppen NewWorldHacker hotar om överbelastningsattacker mot internationella och svenska företag som en utpressningsmetod. Det är ett exempel på hur illa det kan vara för ett företag som råkar ut för fientligt sinnade hackare.

Uppmärksammade fall av överbelastningsattacker

I juni 2006 utsattes svenska polisen för en DDOS-attack. Denna tros ha varit en hämnd för att torrentsidan The Pirate Bay tidigare hade stängts. I det här fallet kom den fientliga trafiken från flera olika länder och antalet anrop angavs vara ungefär 500 000 per sekund. Även webbhotellet One(dot)com har blivit utsatt för en överbelastningsattack. Den ägde rum i juli 2010 och gjorde att många sidor som hostades av webbhotellet låg nere flera timmar. En annan känd attack är den som nämndes i början av inlägget då stora medieföretag, däribland Aftonbladet, utsattes för två attacker varav en skedde 19:e maj 2016 och den andra 24:e maj samma år.

my-engine