Olika antivirusprogram som finns på marknaden.


Ett antivirusprogram är ett program som söker igenom, tar bort eller reparerar filer på din dator som är infekterade med datorvirus.
Programmen kan göra det antingen automatiskt på en regelbunden basis eller när du säger åt programmet att göra det.

Det finns en mängd olika antivirusprogram på marknaden, både gratisprogram och program som du behöver köpa. Om du använder dig av Windows på din dator så finns det ett inbyggt skyddsprogram, Windows Defender, men det är absolut inte tillräckligt och du borde definitivt använda dig av ett externt antivirusprogram. Vill man inte lägga ner massvis med slantar på dyra program så är många av gratisprogrammen som finns mycket bra. För det mesta skiljer det sig faktiskt så pass lite att det inte är värt att använda sig av betalprogrammen. Det som dock kan vara irriterande med gratisprogrammen är att på en del av dem så får du väldigt ofta upp reklam i form av till exempel pop-up fönster med frågan om du vill uppgradera dig till betalversionen av samma program.

Exempel på antivirusprogram som finns gratis:

  • Avast Anti Free
  • Panda Free Antivirus
  • Avira Free Antivirus

Exempel på antivirusprogram som du måste betala för:

  • Norton Security
  • F-Secure
  • Kaspersky

Antivirusprogram är ett bra skydd och något du bör använda dig av på din dator, men du kan aldrig räkna med att det är en garanti för att du aldrig kan få intrång i din dator. De som tillverkar ny skadlig kod kan lätt testa den mot de vanligaste antivirusprogrammen och ta fram kod som programmen inte skyddar mot. Antivirusprogrammen ger därför inte alls något väsentligt skydd mot ”professionella” attacker, men vanligtvis är inte privata vardagliga användare speciellt utsatta för den sortens attacker.

Vill man vara helt säker på att hålla sig fri från virus dock så är nog den enda 100 % garantin som finns att använda sig av den gamla hederliga metoden papper och pennor. Det metoden är ju också väldigt billig, besök bara en mässa och samla på dig en näve gratis reklampennor, skämt åsido.

my-engine