
Datorvirus har ända sedan datorn blev en del av hemmet och hemdatorer världen över kopplades samman härjat på nätet. 1999 spreds makroviruset Melissa till var och varannan uppkopplad dator. Dagens virus är betydligt mer sofistikerade och ofta mer svårupptäckta än för bara ett decennium sedan och den skada de ställer till med är också i många fall betydligt värre. Även om vissa virus är mer eller mindre harmfulla, är vissa skadliga för din dator och vissa försöker till och med stjäla dina pengar. Så hur kan du skydda dig mot denna illvilja?
Håll din dator säker
Chefen för IT-avdelningen på Region Gotland heter Anders Granvald och han berättar i en intervju med Sveriges Radio vad man bör göra för att inte råka ut för datorvirus. Man kan egentligen aldrig skydda sig helt mot virus på datorer uppkopplade mot internet men genom att följa IT-chefens råd för att slippa datorvirus har man gjort vad man har kunnat. Det första rådet är att vara på sin vakt och inte öppna bifogade filer från okända avsändare. Han uppmanar också att avstå från att ladda ner filer från webben om man inte är säker på vad de är och var de kommer ifrån, eftersom man då utsätter sig för risk. Utöver dessa två råd kan det också vara en god idé att installera ett antivirusprogram och ställa in detta så att det regelbundet skannar igenom datorns filer efter skadlig programvara. Följer man dessa råd har man minimerat risken för att utsättas för skadlig kod.
Virus stjäl dina pengar
GozNym kallas det supervirus kan ha stulit miljoner från amerikanska banker under våren 2016. Med hjälp av detta datorvirus stals drygt 30 miljoner kronor från 20-talet banker i Nordamerika. Viruset har även nått till Europa då banker, finansinstitut och företag i Polen och Portugal har blivit drabbade av det. GozNym är den skadliga programvara som under årets första halvår varit den femte mest aggressiva sett till antalet attacker. Viruset är en kombination av två andra skadliga programvaror, Gozi och Nymaim, och har därav fått sitt namn. Det är en så kallad trojan som när man utför bankärenden, utan att man märker det, skickas vidare till en falsk webbplats där virusskaparna kan utföra osynliga transaktioner från ens bankkonton. Än har inte denna trojan, som smittar via e-post eller illasinnade webbplatser, eller liknande virus siktat in sig på svenska banker. I vanlig ordning när det gäller den här typen av skadlig programvara är det förmodligen dock bara en tidsfråga innan de kommer hit.